[Liuhum] Panel om forskningsförmedling

Bodil Axelsson bodil.axelsson at liu.se
Fri Apr 5 10:25:55 CEST 2024


Varmt välkomna!


Varför behövs forskningsförmedling och hur kan den hållas levande?





Varmt välkomna till diskussion utifrån Humtanks rapport 2023 Forskningsförmedling: en humanistisk paradgren<http://humtank.se/wp-content/uploads/2023/06/rapport_8_2023_a5_final.pdf>





24 april, kl. 13.15–15.30 TemCAS, Tema-huset, Campus Valla.





Forskningsförmedling är viktigt för att kunskap som produceras på lärosätena ska komma samhället till del. Kunskap, innovationer och nytta handlar emellertid om mer än vad som ger omedelbar ekonomisk tillväxt. Genom till exempel publika samtal, populärvetenskapliga texter och deltagande i mediala sammanhang bidrar forskare till en kunskapsspridning som gynnar medborgerlig bildning och demokrati. Samtidigt upplever många forskare – inte minst inom humaniora – att förutsättningarna för att förmedla sin forskning inte är gynnsamma. Hur kommer det sig och vad kan göras åt det?



I rapporten Forskningskommunikation – en humanistisk paradgren understryker tankesmedjan Humtank (2023) att humanister utgör en drivande kraft i det offentliga samtalet. Emellertid upplever många att aktiviteten är förbunden med vissa problem. Ett sådant är att forskningskommunikation konkurrerar med andra tjänsteuppgifter som har högre prioritet genom de tjänsteplaneringar som styr forskarnas vardag. Ett annat är det låga meritvärde som forskningskommunikation ger vid meriteringar och tjänstetillsättningar samt vid anslagsansökningar. Det finns också en annan problematisk aspekt, som särskilt aktualiserats under de senaste åren, och som inte exklusivt rör humaniora, nämligen risken för den som deltar i det offentliga samtalet att utsättas för hat och hot.



Mot bakgrund av Humtanks rapport bjuder LiU Humanities tillsammans med Humtank in till en diskussion om förutsättningar och utmaningar för forskningskommunikation. Hur ser forskare vid LiU på sitt ansvar att kommunicera sin forskning och vilka möjligheter och utmaningar upplever de att de har för att göra detta? Vilket stöd erbjuder lärosätet och vad skulle kunna förbättras?



Presentation av Humtanks rapport: Anna Friberg, historiska studier.

Paneldeltagare: Ola Larsmo, Moa Martinsson-professor; Mattis Karlsson, Socialt arbete; Jonathan Josefsson, Tema Barn och Marie Cronqvist, historiska studier.

Moderator: Bodil Axelsson, tema kultur och samhälle



Anmäl dig via följande länk: https://forms.office.com/e/zi48LGabkX senast 17 april



Humtank är en nationell tankesmedja<https://sv.wikipedia.org/wiki/Tankesmedja> för humaniora<https://sv.wikipedia.org/wiki/Humaniora> och ett samarbete mellan flera olika universitet i Sverige. Syftet är att verka forskningspolitiskt, delta i samhällsdebatten och påverka allmänhetens uppfattning av humaniora.

LiU Humanities verkar för att stödja och utveckla humaniora vid LiU med stöd från filosofisk fakultet.



Med vänlig hälsning,

Bodil Axelsson

Professor Tema Q



IKOS (Institutionen för Kultur och samhälle)
S-601 74 Norrköping
Phone: +46 (0)11 36 34 26
Mobile: +46 (0)73 460 70 85

Visiting address: Kungsgatan 56 C
Please visit us at www.liu.se<http://www.liu.se/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.liu.se/pipermail/liuhum/attachments/20240405/e995a752/attachment.htm>


More information about the Liuhum mailing list