<html><head><meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-8"><META name="Author" content="Novell GroupWise WebAccess"></head><body style='font-family: Tahoma, sans-serif; font-size: 13px; '><DIV><BR><BR><BR>God Jul, alla kära vänner! <BR><BR><BR>Det östgötska landskapet ligger stilla. Dimman denna novemberdag lägrar nejden. Trädens skelett ritas som grafik mot grå fond. Ut mot slätten skönjes mörka mönster ner mot synranden. Utspädda akvarelldrag. Det är hus och lador och uthus och häststallar och bodar som vagt träder fram ur dimbankarna. Kanske är det bara aningar, kulisser. Kanske finns de inte. Måhända det bara är ett hägringens landskap. Månne ingen bor där. Eller helt andra än man tror. Verklighet och dröm suddas ut. Tiden på året bäddar för knytt. Knytt och oknytt, som befolkar landskapet. Som hastar, sällan sedda, i okända ärenden över tun och hage. Och i denna förtrollningens tid börjar allt oftare också andra väsen här och där ses. Snart är det tomtarnas tid.. <BR><BR><BR><BR><BR>Naturligtvis blir det julfest i år igen. Tradition redan. Kan ju inte missas. <BR><BR><BR>---------------------------------------------------------------------- <BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR><BR>Varmt välkommen till julfest!! <BR>Denna omfattar <BR>- braiga människor <BR>- knytkalas. (Man tecknar sig för vad man är bra på eller vill våga <BR>sig på att koka ihop. Se nedan. ) <BR>- jultomte- och julgåvelöst <BR>- i nått mysigt litet pörte nånstans. I år utlovas åter hög grad av just <BR>mysighet. Platsen är trevligt nog återigen lilla söta Åbacka kafe som, för den som inte <BR>vet, ligger vid Stångån just vid Drottningbrons östliga fäste på <BR>Tanneforssidan uti Linköpings stad. <BR><BR>Årets datum är med stor sannolikhet söndag 20 december, 1800 -2330. <BR>(skulle det vara så att en massiv folkopinion önskar lördagen den 19:e i stället, KAN detta eventuellt bli dagen i stället. ) <BR>Min erfarenhet säger dock att söndagar brukar funka lätttare för de flesta. 20:e ligger nära jul, jag vet. Mången är ju på resande fot, på väg bort, i dagarna. Talas också om tentor på måndagen. <BR>Kafeet har öppet på söndagar för allmänheten till klockan lite efter 1700 så det går ej att starta tidigare. Reglerna säger att vi inte får hålla på längre än till midnatt. Tråkigt, men så är det. <BR><BR>Knytkalas är alltså melodin. En <BR>julfest med julbordets alla rätter lämpar sig ju naturligt för detta; <BR>några tar med skinka, nån gröt, en annan åter baxar lutfisken genom <BR>porten och så vidare. Man specialiserar sig alltså på EN rätt. Tillsammans <BR>får vi sedan ihop ett julbord. Det <BR>brukar gå bra att fördela sysslorna relativt jämnt, annars får vi <BR>småsala lite för en någorlunda jämn ekonomisk belastning. Roligt är <BR>om man får en blandning av alla de klassiska rätterna samt några mer <BR>udda specialiteter som just du är van vid. Ring mormor Agda eller morbror Konrad efter <BR>familjereceptet på köttbullar och gotländsk senap, skärskåda familjens rötter långt iväg utom- och inomlands <BR>efter spännande alternativ till svensk lutfisk och leverkorv, eller var kreativ och <BR>fundera ut en helt ny vegetarisk julrätt aldrig tidigare skådad. Tänk gärna på ursprung när det gäller exv den karnivoriska delen. Djuretik och matkvalitet hänger samman. <BR><BR>Mängden beror ju på hur många som kommer. Därom får man besked vad det lider. Data härvidlag beror ju föga förvånande på - hur många som kommer, vilket förhoppningvis är starkt korrelerat till de som anmäler att de kommer :-). Förr om året har det varit minst sagt fullt. Förtjusande trevligt!! Finns det hjärterum (Atrium cordis) finns det ju som känt är alltid (semper) stjärterum (Atrium anis...). <BR><BR>Man kommer inte att känna alla människor, men det gör inget ty alla där äro goda, trevliga och vänsälla. Traditionen har sitt ursprung i att samla ledarna i föreningen Vild, men har sedan dess utvidgas vitt till braiga människor i gemen. <BR><BR>Åbacka kafe är praktiskt för då har man tillgång till allt runt omkring i form av kök, tallrikar, glas, husgeråd <BR>och slikt. Man bör dock ha det mesta färdigkokat eftersom ugns- och spisutrymme är begränsat. Ta gärna också med uppläggningsfat och -skedar (som ni kommer ihåg hur de ser ut!) Rätter som potatis kokas naturligtvis på plats, likaså värms köttbullar och sånt just innan vi äter. Det blir en allmän kom-och-förbered-tid 1800- typ1843 där man kommer när det passar en. Det brukar bli härligt trångt! <BR>Vad som är riktigt trevligt är om man gör en liten flagga med namnet på sin rätt och som kanske också signalerar om den innehåller nötter eller nåt man kan befara fara med. <BR><BR>Tag med egen dryckjom. En del s.k. sötläsk i mustig form kan finnas. <BR><BR>En livlig korrespondens kommer nu ta sin början för att se antalet kommanden (tyvärr får man inte vara oändligt många på Åbacka, så säg till tidigt om du inte kan komma) och synka intressen för olika rätter. <BR><BR>Har man någon man vill ta med sig får man gärna ta med denne/denna. <BR><BR>Här är en lista man gärna får paxa rätter ifrån. <BR>Listan är högst subjektiv. Inget är oundgängligt enligt vad jag <BR>tycker. Massor med andra möjligheter står till buds (exv vegetariska <BR>varianter där trenden är tydligt uppåtpekande), alltefter egen tradition, tycke och smak. Hör alltså av er så snart sommöjligt är vad som man vill ge sig på.. Man får också anmäla att det är OK att fixa nåt som man bara får sig tilldelat. Sedan försöker jag fördela så gott det går. Brukar gå bra, hela allokeringspolitiken! <BR><BR>lutfisk <BR>köttbullar <BR>potatis <BR>skinka <BR>rödkål, broccoli <BR>rökt ål <BR>rökt fisk <BR>inlagd sill <BR>prinskorv <BR>ost <BR>mumma, must, öl <BR>risgrynsgröt <BR>leverpastej <BR>leverkorv <BR>klenäter <BR>kokta ägg <BR>Janssons frestelse <BR>vörtigt bröd <BR>revbensspjäll <BR>grönkålssallad <BR>morotslåda <BR>leverlåda <BR>annat bröd <BR>äggost <BR>sillsallad, rödbetssallad <BR>grisfötter <BR>kalvsylta <BR>julkorv <BR><BR><BR><BR>God Jul från eder NK <BR>Korrespondens till: <BR>nils-krister.persson@hb.se <BR>(väldigt glad för snabba svar...)</DIV></body></html>