[Vild!] Fwd: Vandring norra Kilsbergen 2 - 3 april

Henrik Tidefelt tidefelt at isy.liu.se
Tors Mars 17 19:30:00 CET 2005


Hej!

Vi som var på Lyxhajk i Kilsbergen för ett litet tag sedan fick se Kilsbergen och träffa många trevliga personer från Äventyrssektionen i Örebro.  Nu dyker samma combo upp igen, fast den här gången lokalt arrangerat och under namnet "äventyrsvandring".  När var Vild! ute och vandrade stiglöst en hel helg sist?

Kort sagt:  Passa på!

Nedan vidarebefordras inbjudningsmailet.


Henrik


>
>Hej!
>
>Vandring norra Kilsbergen 2 - 3 april
>
>Några få mil väster om Örebro ligger skogsområdet Kilsbergen. Helgen 2 - 3 april kommer en äventyrsvandring att genomföras oavsett väderlek. Vandringen är att klassa som medelhård för vana friluftsmänniskor, eller hård om vädret blir riktigt kasst.
>Turen arrangeras genom Äventyrssektionen av Erik Stormark, erik at ncid.org, 070-466 75 11 alt 019-22 60 42
>
>Vandringen i sammandrag
>Startpunkt lördag: Lockhyttan, ca 2 mil norr om Örebro, kl 09:00 på lördagsmorgonen.
>Etapp 1: Stiglös vandring genom skog ca 3 km.
>Adrenalinkick 1: Firning nedför klippvägg. Vi håller med nödvändig utrustning samt kompetent handledning.
>Etapp 2: Vandring längs med Bergslagsleden ca 5 km. Lunchpaus vid Klockarhyttesjöarna efter ca 1 km.
>Slutpunkt lördag: Stora Dammsjön. Lägerbygge, middag och mys vid lägerelden. Kvällsbad för dem som önskar: )
>Söndag: Väckning vid 08:30. Frukost, städning av lägret och avfärd.
>Etapp 3: Mestadels stiglös vandring genom skog från Stora Dammsjön till norra änden av Trolldalarna ca 2 km. Därefter lunchpaus.
>Etapp 5: Delvis stiglös vandring ned genom övre Trolldalen ca 2 km.
>Adrenalinkick 2: Överraskning!	
>Etapp 5: Vandring på stig, ned genom nedre Trolldalen ca 2 km.
>Slutpunkt söndag eftermiddag: Blackstahyttan, ca 3 mil nordväst om Örebro. Kramar och hemfärd.
>Sammanlagd tillryggalagd distans ca 14 km till fots.
>Turen finns på Gröna Kartan 10F NV Örebro.
>
>Vi ska ha kul
>Vandringen kommer att genomföras med glatt humör och fin kompisanda. Detta betyder t ex att vi håller ett tempo som alla trivs med, att vi med glädje accepterar att vi alla har olika förutsättningar och erfarenheter, och att vi uppskattar att stötta och uppmuntra varandra. Om du tycker om att skämta grovt med dem som är lite långsammare, eller gnälla högljutt när det blir lite jobbigt, får du gärna tänka om lite inför den här turen.
>
>Anmälan och anmälningsavgift
>Du måste anmäla dig i förväg om du vill deltaga på vandringen. Skicka ett mail till erik at ncid.org med ditt namn, alla telefonnummer och vilken mailadress vi kan nå dig på. (Du behöver inte anmäla dig till förträffen.) Anmälningsavgiften till vandringen ligger på brutala 40 kr och betalas på plats innan vi vandrar åstad.
>
>Mat och vatten
>Vi tar inte ansvar för deltagarnas mathållning. Det är upp till er själva att planera er mat, samordna matlag o.s.v. Turen omfattar två fikapauser, en lunch och en middag på lördagen, samt en frukost, en lunch och två fikapauser på söndagen.
>Det finns inget behov av att bära på vatten, vi passerar flera vattendrag med drickbart vatten, även efter snösmältningen. Däremot kanske vissa tycker att vattnet smakar järn/mosse/illa.
>
>Säkerhet m.m.
>Vi kommer att ta med en första hjälpen-väska, för eventuella olycksfall. Flera personer på turen är sjukvårdsutbildade. Vi kommer dock inte att bära på skavsårstejp och smärtstillande så att det räcker åt alla.
>Med få undantag har alla mobiltelefoner acceptabel täckning under nästan hela turen. Vi kommer dessutom att ha med oss radioapparater för att underlätta kommunikationen inom gruppen om problem skulle uppstå.
>Varje deltagare på turen kommer under någon etapp att få bära något av den gemensamma utrustningen, t ex första hjälpen-väskan. Det rör sig dock om högst ett par kilo per person.
>
>Samåkning
>Vi kommer med hjälp av bl a mail samordna så att alla kan samåka till Lockhyttan på lördagsmorgonen. Bussförbindelserna är inte direkt optimala.
>När vi väl avslutat turen sätter sig bilförarna i en bil som väntar i Blackstahyttan och far för att hämta bilarna vid Lockhyttan. Det blir alltså någon halvtimmes väntan innan vi alla kan samåka tillbaka mot Örebro igen.
>
>Rutiner vid färd m.m.
>Efter att vi börjat gå kommer vi att ta paus redan efter någon kvart, för bl a kompletterande tejpning av fötter. Marschtempot kommer därefter att anpassas till terrängen och de i gruppen som vandrar lite långsammare. Vi håller ihop gruppen (!) och tar ca tio minuters paus per timmes vandring. Två av arrangörerna kommer att befinna sig först respektive sist hela tiden, så att gruppen inte splittras av misstag.
>Till övernattningen hjälper alla till med att bygga läger. Arrangörerna ordnar med nödvändig materiel.
>Till firningen ordnar Erik med rep, selar, firningsbromsar och hjälmar. Jonatan kommer att fota alla som vill ha en bild på sig själva medan de hänger på bergväggen. Det är naturligtvis helt frivilligt att fira, det går att gå runt klippan också.
>Överraskningen under turen genom Trolldalarna är förstås också frivillig.
>
>Fotografering
>Vi som är fotointresserade föreslår naturligtvis att du tar med en kamera. Under lördagen passerar vi bland annat en av de högsta punkterna under turen, Rusakulan, med utsikt över större delen av Närke. Trolldalarna är ett litet naturreservat som består av en trång sprickdal med höga väggar på var sida om en bäck. Miljön är minst sagt trolsk.
>Ett av skälen till att vi tar ut en anmälningsavgift är att vi tänkte fotografera alla på adrenalinkicksstationerna, och sedan ge var och en fotona på sig själv.
>
>Något om utrustning och erfarenhet
>Vi rekommenderar ärligt talat inte den här turen till de absolut hjälplösa. Den här vandringen går inte att genomföra med en kass ryggsäck, en tunn sommarsovsäck, ett par 100-kronors gummistövlar från Ö&B, eller en gammal regnrock.
>Du behöver kunna bära din utrustning bra, och ryggsäcken måste förstås klara ihållande regn. Du behöver en sovsäck i vilken du utan problem klarar en frostnatt. Du behöver ett par riktiga vandringskängor eller ett par mycket bra gummistövlar, eftersom vi går långa sträckor stiglöst. Du behöver ett bra regnställ som du kan vandra i, eller ett GoreTex-ställ, eftersom man avger mycket fukt när man vandrar med packning, även vid kylig väderlek.
>Samtidigt är det svårt att presentera riktlinjer, eftersom alla vandrare har så olika rutiner. Erik använder aldrig kompass eller skavsårstejp, men skulle inte ens drömma om att bege sig ut i skog eller fjäll utan sin systemkamera. Andra vandrare tycker förstås att detta är befängt. Kajsa kan sova på vilket underlag som helst, medan Henrik behöver ett bra ThermaRest-liggunderlag för att inte vakna ledbruten. Exemplen är många.
>Det finns dock två bra grundregler i sådana här sammanhang: Chansa inte. Erfarenhet och rutiner kompenserar för bristande utrustning, och tvärt om.
>Detta betyder dels att man inte skall chansa och hoppas på att man klarar sig utan liggunderlag och extrakläder, men också att man inte skall chansa och hoppas på att man klarar att bära 30 kg utrustning för alla tänkbara eventualiteter.
>Erfarenhet och goda rutiner är som regel minst lika viktiga som några utrustningsdetaljer. Det är skit samma hur coolt ditt multifuel-kök är, om du glömmer tändaren vid första fikarasten…
>
>
>Kram från Erik




More information about the Vild mailing list