[Vild!] Rapport från fjällturen

Henrik Tidefelt tidefelt at isy.liu.se
Tis Okt 18 09:20:08 CEST 2005


Här kommer en liten rapport från helgens andra vandring.

I torsdags kväll for vi 11 personer till Jämtlandsfjällen.  Planen var att vandra tre dagar i ett mindre välbesökt område, där vi mestadels skulle få ströva utan stigar.  Den dåliga väderprognosen för fredagen till trots hade vi inga avhopp, men turen fick läggas om.

På fredagen gick vi några blåsiga kilometrar i lätt snöfall före lunch.  Efter lunch togs orienteringen på större allvar och vi gick ca 3 km på kompass i mycket hård medvind och kort sikt i snödrevet.  Efter ytterligare ett par (lite lugnare) km kom vi som planerat till den sköna trädgränsen, och kunde till sist slå läger och göra middag på en skyddad plats innan mörkret föll.  Vinden hade vid det laget lugnat ner sig och vi sov ostört i våra fem tält.

På grund av ovädret befann vi oss på lördag morgon på "fel" sida om två bäckar som vi i bättre väder skulle ha korsat högre upp på fredagen.  Nu gick istället lördagen åt till att gå ner till en väg som skulle ta oss över torrskodda, och till att sedan ta oss upp på fjället igen.  Det var en vacker omväg, om än inte så fjäll-typisk i de nedre regionerna.  Överraskningsvis hade man byggt en ny väg genom skogen och vi fick lära oss en liten läxa om att lita blint på kartan.  Dock tog oss den nya vägen över den första bäcken och därmed till en stig, så sedan gick vandringen betydligt fortare (fast det är ju roligare att gå utan stig!).  På lördagen var vädret bra.

På söndagen var vädret strålande, men riktigt kallt till att börja med.  De flestas skor var genomfrusna (bokstavligen) och måste ha bitit illa i de tår som skulle tina dem.  Målet för dagen var att gå upp på en liten topp, men vi hann inte hela vägen.  Istället blev det lite tid över i väntan på transporten hem, så den galna halvan av skaran passade på att bada.

Det fotades mycket av många på turen, så jag hoppas att jag snart ska kunna återkomma med en länk till ett nytt album i Vild!s galleri!


Henrik



More information about the Vild mailing list