[Nyhetsbrev-cetis] Framtiden osäker för Nationella resurscentra!

Anette Jangenstedt anette.jangenstedt at liu.se
Fre Sep 27 13:32:43 CEST 2013


Framtiden osäker för Nationella resurscentra!
Nedan följer mer utförlig information om processen som nu hotar centrumen för teknik (CETIS), biologi, fysik och kemi, samt information om möjligheten att skriva under ett upprop som vänder sig mot hastigheten i, och effekterna av, denna process.
Upprop: http://www.skrivunder.com/bevara_nationella_resurscentra_i_biologi_fysik_kemi_och_teknik
Bakgrund
Ansökningar om att inrätta ämnesdidaktiska centra inom naturvetenskap och teknik är nu inskickade till Skolverket från ett antal lärosäten. Skolverket skriver på sidan om det nya samlade centrumet att "Kriterierna är framtagna mot bakgrund av antagandet att befintliga nationella resurscentrum inom naturvetenskap och teknik inte kommer att få fortsatt statligt stöd."(se http://www.skolverket.se/nt<http://www.skolverket.se/skolutveckling/larande/nt/pagaende-insatser/forhandsinformation-om-start-av-amnesdidaktiskt-centrum-1.204413>)
Skolverket ska senast 1 oktober lämna rekommendation om ett eller två lärosäten som ska få uppdraget.
I Budgetpropositionen, som presenterade den 18 september, står det under utgiftsområde 16, s 296-297, att anslag till resurscentrum ges för första halvåret 2014. När Skolverkets uppdrag är redovisat "avser regeringen att se över fördelningen av medel till ämnesdidaktiska centrum inom naturvetenskap och teknik från och med den 1 juli 2014."(http://www.government.se/sb/d/16886/a/223709<http://www.regeringen.se/sb/d/16886/a/223709>)
Upprop
Uppropet har startats av en lärargrupp till stöd för resurscentrumens verksamhet och uttrycker oro för att det konkreta och praktiska stöd till lärare som är i fokus för de nationella resurscentrumen inte kommer att prioriteras i
fortsättningen och att den kompetens och de aktiviteter, nätverk m.m. som under många år byggts upp inte kommer att tas tillvara. Etablerade strukturer kommer i flera fall raseras och bli svåra att återskapa under rimlig tid.

Du som vill stödja de nationella resurscentrumens verksamhet har möjlighet
att skriva under det upprop som tagits vid konferensen för lektorer i
biologi, fysik och kemi som hölls i Sigtuna 9-10 september och som nu sprids till intresserade. (En underskrift behöver inte vara synlig på nätet.) CETIS skulle uppskatta ditt stöd och att informationen sprids vidare. Vi räknarmed att uppropet pågår under september. Det brådskar, alltså.

Claes Klasander
Föreståndare CETIS

-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://lists.liu.se/pipermail/nyhetsbrev-cetis/attachments/20130927/9ee9f8ab/attachment-0001.html 
-------------- next part --------------
En bilaga som inte var text, skiljdes ut...
Namn       : 130924 Framtiden osäker för Nationella resurscentra.docx
Typ       : application/octet-stream
Storlek: 14974 bytes
Beskrivning: =?iso-8859-1?Q?130924_Framtiden_os=E4ker_f=F6r_Nationella_resurscentra.do?=
	=?iso-8859-1?Q?cx?=
URL        : http://lists.liu.se/pipermail/nyhetsbrev-cetis/attachments/20130927/9ee9f8ab/attachment-0001.obj 


More information about the Nyhetsbrev-cetis mailing list