[Vild-ledare] Julfest!
nilpe at ifm.liu.se
nilpe at ifm.liu.se
Sön Dec 2 19:16:11 CET 2007
Hej, alla vänner!
Naturligtvis blir det julfest åter i år igen. Adventstiden har börjat
smyga sig på. Jultiden står snart, men bara snart, i tur. Ännu härskar
en mellantid i skiftet mellan höst och vinter. Ett tunt puder av snö
täcker frusen mark. Här och var i landet lite tjockare men mestadels
florsockertunt. Ser man noga runt knutarna på husen, ser man mycket
noga, kan man på de små vita fläckarna närmast väggarna se små
tändstickskorta spår, spår knappt mer än svaga antydningar, otydligt
tecknade som av någon liten varelse mycket snabbt framskyndande. Nån
börjar få bråttom i dessa dagar. Så mycket sysslor att både sena
kvällar och tidiga, ännu mörka morgnar, måste tas i anspråk. Det kan
man se efter nysnöfall. Alltefter som dagarna går visar sig spåren
allt flitigare. Små fönster, trånga krypin till husgrunder, uthus, de
gamla fönstren ovan de nu frusna grönsaksbäddarna och husdjurens
platser röner extra förtjusning.
Vem.. Vad.. Ett mysterium.
...
Varmt välkommen till denna numera hävdvunna julfest!!
Denna omfattar
- braiga människor
- knytkalas. (Man tecknar sig för vad man är bra på eller vill våga
sig på att koka ihop)
-jultomte- och julgåvelöst
- i nått mysigt litet pörte nånstans. I år utlovas hög grad av just
mysighet. Platsen är nämligen söta Åbacka kafe som, för den som inte
vet, ligger vid Stångån just vid Drottningbrons östliga fäste på
Tanneforssidan uti Linköpings stad.
Än så länge erbjuds inte mindre än två alternativ
Söndagen den 16 december 1800 -2330
onsdagen den 19 december 1700- 2330
Det översta datumet är nog det som är det säkraste. Tyvärr är det så
att det är ett begränsat antal personer som kan hysas i Åbacka. För
att sprida på möjligheterna kan det alltså också bli till en julfest
det senare datum. Tidigare år har helger innan jul därtill varit
bokade för många.
Tanken är alltså att man gör det hela i form av ett knytkalas. En
julfest med julbordets alla rätter lämpar sig ju naturligt för detta;
några tar med skinka, nån gröt, en annan åter baxar lutfisken genom
porten och så vidare. Man specialiserar sig alltså EN rätt. Det
brukar gå bra att fördela sysslorna relativt jämnt, annars får vi
småsala lite för en någorlunda jämn ekonomisk belastning. Roligt är
om man får en blandning av alla de klassiska rätterna samt några mer
udda specialiteter som just du är van vid. Ring mormor Agda efter
familjereceptet på köttbullar, skärskåda familjens rötter långt iväg
efter spännande alternativ till svensk lutfisk, eller var kreativ och
fundera ut en helt ny vegetarisk julrätt aldrig tidigare skådad.
Mängden beror ju på hur många som kommer. Förr om året har det varit
minst
sagt fullt. Mycket trevligt! Därför börjar nu en livlig korrespondens,
för att först se antalet kommanden, sedan synka intressen för olika
rätter.
Man kommer inte att känna alla människor, men det gör inget ty alla
där äro goda, trevliga och vänsälla. Traditionen har sitt
ursprung i föreningen Vild, men har sedan dess utvidgas vitt till
braiga människor i gemen.
Åbacka kafe är praktiskt för då har man tillgång till allt runt
omkring i form av kök, husgeråd
och slikt. Man bör dock ha det mesta färdigkokat eftersom ugns- och
spisutrymme är begränsat. Rätter som potatis kokas naturligtvis på
plats, likaså
värms köttbullar och sånt just innan vi äter. Det blir en allmän
kom-och-förbered-tid 1800-ca 1900 (för söndagsalternativet) där man
kommer när det passar en. Det brukar bli härligt
trångt!
Har man någon man vill ta med sig får man gärna ta med
denne/denna.
Här är en lista man gärna får paxa rätter ifrån.
Listan är högst subjektiv. Inget är oundgängligt enligt vad jag
tycker. Massor med andra möjligheter står till buds (exv vegetariska
varianter), alltefter egen tradition, tycke och smak. Hör alltså av er
vad som
man vill ge sig på och vilket datum som passar. Man får också anmäla
att man kan fixa med nåt som man bara får sig tilldelat, så försöker
jag fördela så gott det går. Brukar gå bra, hela fördelningen!
lutfisk
köttbullar
potatis
skinka
rödkål, broccoli
rökt ål
rökt fisk
inlagd sill
prinskorv
ost
mumma, must,öl
risgrynsgröt
leverpastej
leverkorv
klenäter
kokta ägg
Janssons frestelse
vörtigt bröd
revbensspjäll
grönkålssallad
morotslåda
leverlåda
annat bröd
äggost
sillsallad, rödbetssallad
grisfötter
kalvsylta
julkorv
God Jul från eder NK
Korrespondens till:
nils-krister.persson at hb.se
More information about the Vild-ledare
mailing list