[Vild-ledare] Julfest!
Nils-Krister Persson
Nils-Krister.Persson at hb.se
Fre Nov 14 04:54:19 CET 2008
God Jul, alla kära vänner!
Naturligtvis blir det julfest åter i år igen. Snart en sedvänja, värd
att förvalta.
Av tradition talar man i Norden om fyra årstider. Vintern. Våren.
Sommaren och Hösten. Fyra. Men är så fallet? Det finns så många
schatteringar och övergångar som är värda egna namn. En höst kan
upplösas i så många olika höstar. En vinter bär på så många vintrar.
Samerna har fångat nyanserna. De talar om åtta årstider. Åtta är dubbelt
så rikt som fyra. En utmejslad begreppsbildning för just den
erfarenhetssfären, ackumulerad genom århundraden av vistelse i natur – i
fjäll och skog, och mark och myr. Ja, FÖR men givetvis också FRÅN den
erfarenhetsvärlden, för det är, vi må tro nåt annat, naturen som var
först.
Nu närmar oss Dalvi - vintern.
Men ännu är vi ej där, inte heller i adventstid eller juletid.
Just nu är det en egen tid. Novembers regim. Själlös skulle någon månne
säga. Utan stor karaktär. Kanhända utan karaktär överhuvudtaget. Men så
är inget. I varje ting ryms ett universum.
Och i novembertiden ryms minnet av tider som det inte var längesen de
var nutid. Sensommar med gul halmstubb och spelande syrsor och
utblommade blommor och låg kvällssol för långa skuggor.
Och där är också sedan skördetiden, utan vars existens ingen jul vore
möjlig. Axet till limpan. Vallen till foder. Det är där grunden läggs
till det som överhuvudtaget är livets grund och dess fysiska
förutsättning.
Skördetröskorna gick sina varv. För den som då var i Östergötland: varv
efter varav på åkrar runt platser med ålderdomliga namn som Sätuna, Kaga
och Vimarka. För den som inte längre är i landskapet: likväl samma, fast
på ställen med andra namn, kanhända var de såna som Åbro; Salsta; innan
man svänger av till Bo Egons planteringar uppe i skogen; Västerberg;
Mandelstams trädgårdar; längs sjön ovanför V Sund…
Skördetid blir sedan surströmmingtid och kräftskivetid och äppeltid.
Ja, äpplen ja..Aroma, Ingrid Marie, Ribston. Cortland och Lobo. Lycklig
den som eget träd har, med gyllingar, pippingar, eller Urshults
Kungsäpple. Äpplen hör julen till.
Och sen Allhelgontiden med tusen sinom tusen ljus på kyrkogårdarna. Ända
tills vi åter är framme i skrivandets nu. Löv som föll gula för någon
månad sedan, färgar nu i stället marken brun. Träden står nakna.
Visar knotigheten, vilar vinter. Bara stammar, bara grenar. En
torrnålsgravyr mot bleka dagerns sista ljusa himmel.
Men det glöms alla andra höstar och novembrar: Höstdagjämning, Första
handsk- och vantdagen, Första frostfrasmorgonen, Mårten Gås. Men också
det som kommer; städernas julgatehängning, adventstid, lövtunnsisen,
första skridskomorgonen, julskyltningen.
I och med adventstid förtrollas landskapet intensivare. För det är då
man kan se dem... Spåren. De spröda, spröda, tändstickslånga avtrycken i
frosten, och sen några dagar senare, i snön, av någon. Vem? Någon som
hastat i arbete och bestyr. Skyndat över tunen. Ilat i brådska för
okända värv. Vem det är? Man anar, men man vet det ej.
Alla tider har sin stämning. Hösten har så många höstar. Julen står för
dörren.
----------------------------------------------------------------------
Varmt välkommen till julfest!!
Denna omfattar
- braiga människor
- knytkalas. (Man tecknar sig för vad man är bra på eller vill våga
sig på att koka ihop)
-jultomte- och julgåvelöst
- i nått mysigt litet pörte nånstans. I år utlovas åter hög grad av just
mysighet. Platsen är nämligen söta Åbacka kafe som, för den som inte
vet, ligger vid Stångån just vid Drottningbrons östliga fäste på
Tanneforssidan uti Linköpings stad.
Årets datum är söndag 14 december, 1730 -2330.
Kafeet har öppet på söndagar för allmänheten till klockan 1700 så det
går ej att starta tidigare.
Det har varit så de senaste åren att söndagar har uppfattats som bättre
än det annars nära till handsliggande alternativet en lördag innan
jul. Därför togs självsvåldigt nämnda datum. 21:a var nog för nära
intillliggande till jul för de som åker hemhem.
Tanken är alltså att man gör det hela i form av ett knytkalas. En
julfest med julbordets alla rätter lämpar sig ju naturligt för detta;
några tar med skinka, nån gröt, en annan åter baxar lutfisken genom
porten och så vidare. Man specialiserar sig alltså på EN rätt. Det
brukar gå bra att fördela sysslorna relativt jämnt, annars får vi
småsala lite för en någorlunda jämn ekonomisk belastning. Roligt är
om man får en blandning av alla de klassiska rätterna samt några mer
udda specialiteter som just du är van vid. Ring mormor Agda eller
morbror Konrad efter
familjereceptet på köttbullar, skärskåda familjens rötter långt iväg
utom- och inomlands
efter spännande alternativ till svensk lutfisk och leverkorv, eller var
kreativ och
fundera ut en helt ny vegetarisk julrätt aldrig tidigare skådad.
Mängden beror ju på hur många som kommer. Därom får man besked vad det
lider. Data härvidlag beror ju föga förvånande på - hur många som
kommer, vilket förhoppningvis är starkt korrelerat till de som anmäler
att de kommer :-). Förr om året har det varit minst sagt fullt.
Förtjusande trevligt!! Finns det hjärterum (Atrium cordis) finns det
ju som känt är alltid (semper) stjärterum (Atrium anis...).
Man kommer inte att känna alla människor, men det gör inget ty alla där
äro goda, trevliga och vänsälla. Traditionen har sitt ursprung i att
samla ledarna i föreningen Vild, men har sedan dess utvidgas vitt till
braiga människor i gemen.
Åbacka kafe är praktiskt för då har man tillgång till allt runt omkring
i form av kök, husgeråd
och slikt. Man bör dock ha det mesta färdigkokat eftersom ugns- och
spisutrymme är begränsat. Ta gärna också med uppläggningsfat och -skedar
(som ni kommer ihåg hur de ser ut!) Rätter som potatis kokas
naturligtvis på plats, likaså värms köttbullar och sånt just innan vi
äter. Det blir en allmän kom-och-förbered-tid 1730- typ1823 där man
kommer när det passar en. Det brukar bli härligt trångt!
Vad som är riktigt trevligt är om man gör en liten flagga med namnet på
sin rätt och som kanske också signalerar om den innehåller nötter eller
nåt man kan befara fara med.
Tag med egen dryckjom. En del s.k. sötläsk i mustig form kan finnas.
En livlig korrespondens kommer nu ta sin början för att först se antalet
kommanden (tyvärr får man inte vara oändligt många på Åbacka, så säg
till tidigt om du inte kan komma) sedan synka intressen för olika
rätter.
Har man någon man vill ta med sig får man gärna ta med denne/denna.
Här är en lista man gärna får paxa rätter ifrån.
Listan är högst subjektiv. Inget är oundgängligt enligt vad jag
tycker. Massor med andra möjligheter står till buds (exv vegetariska
varianter där trenden är tydligt uppåtpekande), alltefter egen
tradition, tycke och smak. Hör alltså av er vad som man vill ge sig på..
Man får också anmäla att det är OK att fixa nåt som man bara får sig
tilldelat. Sedan försöker jag fördela så gott det går. Brukar gå bra,
hela allokeringespolitiken!
lutfisk
köttbullar
potatis
skinka
rödkål, broccoli
rökt ål
rökt fisk
inlagd sill
prinskorv
ost
mumma, must, öl
risgrynsgröt
leverpastej
leverkorv
klenäter
kokta ägg
Janssons frestelse
vörtigt bröd
revbensspjäll
grönkålssallad
morotslåda
leverlåda
annat bröd
äggost
sillsallad, rödbetssallad
grisfötter
kalvsylta
julkorv
God Jul från eder NK
Korrespondens till:
nils-krister.persson at hb.se
More information about the Vild-ledare
mailing list