[Vild-ledare] Julfest!

Nils-Krister Persson Nils-Krister.Persson at hb.se
Sön Nov 29 11:56:21 CET 2009


God Jul, alla kÀra vÀnner! 


Det östgötska landskapet ligger stilla. Dimman denna novemberdag lÀgrar
nejden. TrÀdens skelett ritas som grafik mot grÄ fond. Ut mot slÀtten
skönjes mörka mönster ner mot synranden. UtspÀdda akvarelldrag. Det
Àr hus och lador och uthus och hÀststallar och bodar som vagt trÀder
fram ur dimbankarna. Kanske Àr det bara aningar, kulisser. Kanske finns
de inte. MÄhÀnda det bara Àr ett hÀgringens landskap. MÄnne ingen bor
dÀr. Eller helt andra Àn man tror. Verklighet och dröm suddas ut.
Tiden pÄ Äret bÀddar för knytt. Knytt och oknytt, som befolkar
landskapet. Som hastar, sÀllan sedda, i okÀnda Àrenden över tun och
hage. Och i denna förtrollningens tid börjar allt oftare ocksÄ andra
vÀsen hÀr och dÀr ses. Snart Àr det tomtarnas tid.. 




Naturligtvis blir det julfest i Är igen. Tradition redan. Kan ju inte
missas. 


---------------------------------------------------------------------- 








Varmt vÀlkommen till julfest!! 
Denna omfattar 
- braiga mÀnniskor 
- knytkalas. (Man tecknar sig för vad man Àr bra pÄ eller vill vÄga 
sig pÄ att koka ihop. Se nedan. ) 
- jultomte- och julgÄvelöst 
- i nÄtt mysigt litet pörte nÄnstans. I Är utlovas Äter hög grad av just

mysighet. Platsen Ă€r trevligt nog Ă„terigen lilla söta Åbacka kafe som,
för den som inte 
vet, ligger vid StÄngÄn just vid Drottningbrons östliga fÀste pÄ 
Tanneforssidan uti Linköpings stad. 

Årets datum Ă€r med stor sannolikhet söndag 20 december, 1800 -2330. 
(skulle det vara sÄ att en massiv folkopinion önskar lördagen den 19:e i
stÀllet, KAN detta eventuellt bli dagen i stÀllet. ) 
Min erfarenhet sÀger dock att söndagar brukar funka lÀtttare för de
flesta. 20:e ligger nÀra jul, jag vet. MÄngen Àr ju pÄ resande fot, pÄ
vÀg bort, i dagarna. Talas ocksÄ om tentor pÄ mÄndagen. 
Kafeet har öppet pÄ söndagar för allmÀnheten till klockan lite efter
1700 sÄ det gÄr ej att starta tidigare. Reglerna sÀger att vi inte fÄr
hÄlla pÄ lÀngre Àn till midnatt. TrÄkigt, men sÄ Àr det. 

Knytkalas Àr alltsÄ melodin. En 
julfest med julbordets alla rÀtter lÀmpar sig ju naturligt för detta; 
nÄgra tar med skinka, nÄn gröt, en annan Äter baxar lutfisken genom 
porten och sÄ vidare. Man specialiserar sig alltsÄ pÄ EN rÀtt.
Tillsammans 
fÄr vi sedan ihop ett julbord. Det 
brukar gÄ bra att fördela sysslorna relativt jÀmnt, annars fÄr vi 
smÄsala lite för en nÄgorlunda jÀmn ekonomisk belastning. Roligt Àr 
om man fÄr en blandning av alla de klassiska rÀtterna samt nÄgra mer 
udda specialiteter som just du Àr van vid. Ring mormor Agda eller
morbror Konrad efter 
familjereceptet pÄ köttbullar och gotlÀndsk senap, skÀrskÄda familjens
rötter lÄngt ivÀg utom- och inomlands 
efter spÀnnande alternativ till svensk lutfisk och leverkorv, eller var
kreativ och 
fundera ut en helt ny vegetarisk julrÀtt aldrig tidigare skÄdad. TÀnk
gÀrna pÄ ursprung nÀr det gÀller exv den karnivoriska delen. Djuretik
och matkvalitet hÀnger samman. 

MÀngden beror ju pÄ hur mÄnga som kommer. DÀrom fÄr man besked vad det
lider. Data hÀrvidlag beror ju föga förvÄnande pÄ - hur mÄnga som
kommer, vilket förhoppningvis Àr starkt korrelerat till de som anmÀler
att de kommer :-). Förr om Äret har det varit minst sagt fullt.
Förtjusande trevligt!! Finns det hjÀrterum (Atrium cordis) finns det
ju som kÀnt Àr alltid (semper) stjÀrterum (Atrium anis...). 

Man kommer inte att kÀnna alla mÀnniskor, men det gör inget ty alla dÀr
Àro goda, trevliga och vÀnsÀlla. Traditionen har sitt ursprung i att
samla ledarna i föreningen Vild, men har sedan dess utvidgas vitt till
braiga mÀnniskor i gemen. 

Åbacka kafe Ă€r praktiskt för dĂ„ har man tillgĂ„ng till allt runt omkring
i form av kök, tallrikar, glas, husgerÄd 
och slikt. Man bör dock ha det mesta fÀrdigkokat eftersom ugns- och
spisutrymme Ă€r begrĂ
€nsat. Ta gĂ€rna ocksĂ„ med upplĂ€ggningsfat och -skedar
(som ni kommer ihÄg hur de ser ut!) RÀtter som potatis kokas
naturligtvis pÄ plats, likasÄ vÀrms köttbullar och sÄnt just innan vi
Àter. Det blir en allmÀn kom-och-förbered-tid 1800- typ1843 dÀr man
kommer nÀr det passar en. Det brukar bli hÀrligt trÄngt! 
Vad som Àr riktigt trevligt Àr om man gör en liten flagga med namnet pÄ
sin rÀtt och som kanske ocksÄ signalerar om den innehÄller nötter eller
nÄt man kan befara fara med. 

Tag med egen dryckjom. En del s.k. sötlÀsk i mustig form kan finnas. 

En livlig korrespondens kommer nu ta sin början för att se antalet
kommanden (tyvĂ€rr fĂ„r man inte vara oĂ€ndligt mĂ„nga pĂ„ Åbacka, sĂ„ sĂ€g
till tidigt om du inte kan komma) och synka intressen för olika rÀtter. 

Har man nÄgon man vill ta med sig fÄr man gÀrna ta med denne/denna. 

HÀr Àr en lista man gÀrna fÄr paxa rÀtter ifrÄn. 
Listan Àr högst subjektiv. Inget Àr oundgÀngligt enligt vad jag 
tycker. Massor med andra möjligheter stÄr till buds (exv vegetariska 
varianter dÀr trenden Àr tydligt uppÄtpekande), alltefter egen
tradition, tycke och smak. Hör alltsÄ av er sÄ snart sommöjligt Àr vad
som man vill ge sig pÄ.. Man fÄr ocksÄ anmÀla att det Àr OK att fixa nÄt
som man bara fÄr sig tilldelat. Sedan försöker jag fördela sÄ gott det
gÄr. Brukar gÄ bra, hela allokeringspolitiken! 

lutfisk 
köttbullar 
potatis 
skinka 
rödkÄl, broccoli 
rökt Äl 
rökt fisk 
inlagd sill 
prinskorv 
ost 
mumma, must, öl 
risgrynsgröt 
leverpastej 
leverkorv 
klenÀter 
kokta Àgg 
Janssons frestelse 
vörtigt bröd 
revbensspjÀll 
grönkÄlssallad 
morotslÄda 
leverlÄda 
annat bröd 
Ă€ggost 
sillsallad, rödbetssallad 
grisfötter 
kalvsylta 
julkorv 



God Jul frÄn eder NK 
Korrespondens till: 
nils-krister.persson at hb.se 
(vÀldigt glad för snabba svar...)
-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://lists.liu.se/pipermail/vild-ledare/attachments/20091129/dd860f78/attachment.html 


More information about the Vild-ledare mailing list